Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zak14
    Rider
    • 2011
    • 605
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez piotrtdi
    poorboys Black Hole jak jasny kolor to np Poorboys White Diamond
    W zimie to taka sobie trwałość tych środków...
    Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• piotrtdi
      Classic
      • 2010
      • 39

Zamieszczone przez zak14
      Zamieszczone przez piotrtdi
      poorboys Black Hole jak jasny kolor to np Poorboys White Diamond
      W zimie to taka sobie trwałość tych środków...
      Powyzej wymienione preparaty nie sa woskami
      Na zimę i wytrzymałość to tylko Collinite 476
      Pierwsza Skoda w moim życiu

Komentarz

• zak14
        Rider
        • 2011
        • 605
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Powyzej wymienione preparaty nie sa woskami
        Oczywiście, że nie są, ale istotnie osłabiają trwałość wosku na nie nakładanego, co w zimie chyba ma znaczenie.
        Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• leonn
          RS
          • 2011
          • 2726
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie, możecie polecić jakiś sklep z kosmetykami smochodowymi? Dzwoniłem tu ---> http://showcarshine.pl/ ale maja urlop w styczniu, a tam gdzie zwykle kupuję kosmetyki, IPA nie mają. :cry:

Komentarz

• lu5asz
            RS
            • 2011
            • 2006
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Kondziu

OCP

Komentarz

• dragster
              Elegance
              • 2009
              • 895
              • Honda

Zrobiłem ostatnio auto SONAXem Xtreme Wosk Brillant Nr.1 Nano Pro. Nakłada się super, nie zostawia wcale śladów na czarnych plastikach. Zobaczymy ile wytrzyma, tzn. jak długo utrzyma perlenie wody.
              Silnik R18A2.
              http://www.dadrl.org.uk
              http://www.lightmare.org

Komentarz

• tomekjmopl
                L&K
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1187
                • Opel
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tak dla równowagi - ostatnio widziałem nowiutkiego, białego Range Rovera Evoqua w kolejce do automatu na Lotosie Kto bogatemu zabroni ...

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Dziś myłem swojego Superba na bezdotykówce przy BP. Jest tam również automat, w kolejce do którego staly nowiutki VW Passat, nowiutka Avensis i paroletnie A6. ze też ludziom nie szkoda lakieru 8)
                  Ciekawą rozmową słyszałem te,ż gdy po myciu wycierałem do sucha auto, stojąc na miejscu obok odkurzacza. Chłopak który czekał obok swojego Focusa II kombi na swoją kolej do odurzania tak oto chwalił się stojącemu z nim koledze i dziewczynie " ja swojego Focusa, to już chyba z pół roku nie odkurzałem" :lol:
                  Naprawdę nie wiem czym tu się chwalić ?? Że się jest niechlujem i fleją ?? Od dawna zachodzę w głowę, dlaczego w naszym kraju ludzie chwalą się tym jak bardzo zaniedbują swoje auta, a ci którzy o nie dbają maja opinię świrów. Chyba w normalnym społeczeństwie powinno być odwrotnie. No chyba ze ze mną coś jest nie tak
                  Ale jakoś nie słyszę, aby ludzie chwalili się tym jak dawno się nie kąpali, czy nie myli głowy.

P.S.
                  Powłoka quartz jak narazie sprawdza się wyśmienicie
                  Czarny Elegance

Komentarz

• lu5asz
                    RS
                    • 2011
                    • 2006
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Big
                    Powłoka quartz jak narazie sprawdza się wyśmienicie
                    Ciekawe ile wytrzyma?wiem,ze to zalezy od pogody ,czy garazowane auto i takie tam no ale z rok pewnie ,moze dluzej?
                    Kondziu

OCP

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Ma wytrzymać min. 1 rok - zobaczymy. Jak zarazie sprawdza się wyśmienicie.
                      Auto jest niestety niegarażowane. Stoi sobie na parkingu strzeżonym.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• r2r
                        RS
                        • 2008
                        • 4720
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
                        Chłopak który czekał obok swojego Focusa II kombi na swoją kolej do odurzania tak oto chwalił się stojącemu z nim koledze i dziewczynie " ja swojego Focusa, to już chyba z pół roku nie odkurzałem" :lol:
                        Naprawdę nie wiem czym tu się chwalić ?? Że się jest niechlujem i fleją ?? Od dawna zachodzę w głowę, dlaczego w naszym kraju ludzie chwalą się tym jak bardzo zaniedbują swoje auta, a ci którzy o nie dbają maja opinię świrów. Chyba w normalnym społeczeństwie powinno być odwrotnie. No chyba ze ze mną coś jest nie tak
                        Ale jakoś nie słyszę, aby ludzie chwalili się tym jak dawno się nie kąpali, czy nie myli głowy.
                        Czemu się dziwić :?:
                        Ja staram się zawsze aby mi pachniało w aucie. Mam na tym punkcie małego konika, ale nie wkładam kokosowej choinki, tylko usiłuję się szukać jakichś lepszych zapachów, intensywnych, miłych, estetycznych - a potem wsiada "klient" z dzielnicy elementu i pyta na dzień dobry "Co tak jebie :?: " :shock: Ręce opadają...
                        Artur

Komentarz

• bishop
                          L&K
                          • 2012
                          • 1430

Zamieszczone przez Big
                          ...Dziś myłem swojego Superba na bezdotykówce przy BP. Jest tam również automat, w kolejce do którego staly nowiutki VW Passat, nowiutka Avensis i paroletnie A6. ze też ludziom nie szkoda lakieru
                          Ciekawą rozmową słyszałem te,ż gdy po myciu wycierałem do sucha auto, stojąc na miejscu obok odkurzacza....
                          Tez czasem używam bezdotykowej na BP , i jak dobrze paomiętam , jest tam uwaga żeby po myciu nie wycierać? ...kiedyś spróbowałem ale żle to szło jakieś mazy wychodziły ? nie masz z tym problemu?

Zamieszczone przez r2r
                          - a potem wsiada "klient" z dzielnicy elementu i pyta na dzień dobry "Co tak jebie " Ręce opadają...
                          Poszukaj choinek o zapachu denaturatu...

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez bishop
                            Tez czasem używam bezdotykowej na BP , i jak dobrze paomiętam , jest tam uwaga żeby po myciu nie wycierać? ...kiedyś spróbowałem ale żle to szło jakieś mazy wychodziły ? nie masz z tym problemu?
                            NI e, gdyz ja myję swoim szamponem. Właściwie z BP używam tylko programu 4, czyli ... wody zdemineralizowanej. raz do zmoczenia auta przed myciem ,a potem do spłukania po umyciu. Szampon, wiadro i rękawice mam swoje
                            Czarny Elegance

Komentarz

• lu5asz
                              RS
                              • 2011
                              • 2006
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Big
                              wody zdemineralizowanej. raz do zmoczenia auta przed myciem ,a potem do spłukania po umyciu. Szampon, wiadro i rękawice mam swoje
                              I tak trzymać
                              Kondziu

OCP

Komentarz

• bishop
                                L&K
                                • 2012
                                • 1430

Zamieszczone przez Big
                                NI e, gdyz ja myję swoim szamponem. Właściwie z BP używam tylko programu 4, czyli ... wody zdemineralizowanej. raz do zmoczenia auta przed myciem ,a potem do spłukania po umyciu. Szampon, wiadro i rękawice mam swoje
                                A to takie sztuczki :szeroki_usmiech , u mnie by to nie przeszło ,są 2 stanowiska przy BP i nie ma mowy żeby je ktoś tak przyblokował dla kąpieli ze swoim sprzętem.Chyba że znowu jakieś triki, albo w srodku nocy?

Komentarz

• dublin999
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 172

Zamieszczone przez Big
                                  i nikt Ci nie zwrócił jeszcze uwagi? chyba że myjesz wieczorami?
                                  ja byłem w okolicy na różnych myjniach i dwukrotnie zdarzyło mi się że wyszedł ktoś z obsługi powiedział że to myjnia bezdotykowa i nie wolno tu używać swoich szczotek gąbek szamponów itp. a wieczorami to i raz widziałem jak ktoś dywan prał :P
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez dublin999
                                    Nigdy w życiu. Myję o normalnych porach. Zreszta często ktoś z obsługi idąc widzi ze sam myje auto i nigdy jeszcze nikt mi nie powiedział, że ta nie można
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• eaglemirek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 14107
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
                                      Nigdy w życiu. Myję o normalnych porach. Zreszta często ktoś z obsługi idąc widzi ze sam myje auto i nigdy jeszcze nikt mi nie powiedział, że ta nie można
                                      Podobnie i u mnie z tym że staram się wybierać dni kiedy jest mniejszy ruch czyli unikam weekendów a pory właśnie do południowe lub około obiadowe kiedy raczej ludzie są w pracy lub szamają Odnośnie samych myjni samoobsługowych to jest u mnie kilka i tylko jedna ma 4 stanowiska a reszta więcej nawet jest 8 i na niej najczęściej tak myje jak prawi Big,

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• lu5asz
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2006
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
                                        a reszta więcej nawet jest 8 i na niej najczęściej tak myje jak prawi Big,
                                        I ja zawsze jestem na tym ósmym stanowisku :diabelski_usmiech
                                        Kondziu

OCP

Komentarz

• bishop
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1430

Zamieszczone przez Big
                                          Zamieszczone przez dublin999
                                          Big nie wierzę jak jest kolejka /np3-4 auta/?

Sam kiedyś przegoniłem gościa co się z wiaderkami rozstawił, tzn nie na zasadzie "wypad bo w ryja" tylko dostał kilka minut przyzwoitoiści na opuszczenie stanowiska, bo takie kąpiele to na swoim ogródku można odstawiać , a tam używamy lancy , jak wskazuje nazwa myjnia bezdotykowa. Potem pojawili się w kolejce inni klienci i już padło hasło wypychamy go, jeszcze nie widziałem aby tak szybko ktoś wymył autko... :lol:

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Nie zmuszam do wiary
                                            Sam kiedyś przegoniłem gościa co się z wiaderkami rozstawił, tzn nie na zasadzie "wypad bo w ryja"
                                            Nigdy nie spotkałem kogoś takiego, ale z chęcią bym spotkał. Dobrych parę lat treningów Kyokushinkai nauczyłoby takiego raptusa moresu.
                                            Poza tym mieszkam na wschodzie Polski tu jest biedniej niz na zachodzie, ale ludzie są ciągle ludźmi, a nie chodzącymi banknotami.
                                            P.S.
                                            Wcale nie myję auta dłużej niż ci którzy łudzą się, że zrobią to za pomocą aktywnej piany i lancy
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• Alonzo_
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2460
                                              • Hyundai

Zamieszczone przez Big
                                              Nie zmuszam do wiary
                                              Sam kiedyś przegoniłem gościa co się z wiaderkami rozstawił, tzn nie na zasadzie "wypad bo w ryja"
                                              Nigdy nie spotkałem kogoś takiego, ale z chęcią bym spotkał. Dobrych parę lat treningów Kyokushinkai nauczyłoby takiego raptusa moresu.
                                              P.S.
                                              Wcale nie myję auta dłużej niż ci którzy łudzą się, że zrobią to za pomocą aktywnej piany i lancy
                                              Cza mieć chłopaki szacun i respekt na dzielni .....to wszystko wtedy można :diabelski_usmiech

A na poważnie Big jakoś nie bardzo widzę to, że idzie Ci to max tyle ce przeciętny myje z lancy...To robota na odpierdol po mojemu :wink: . Jak samemu to porządnie a to na to troszkę czasu trzeba żeby wszystko dokładnie wymyć, zakamarki, fele, grile itp.

Komentarz

• eaglemirek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 14107
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bishop, W jakimś dzikim mieście mieszkasz :!:
                                                bo takie kąpiele to na swoim ogródku można odstawiać , a tam używamy lancy , jak wskazuje nazwa myjnia bezdotykowa.
                                                Nie tak do końca kolego bo masz jeszcze "kij z ich szmatą" Którego również masz prawo używać i ciekawe czy czasowo mniej ci zejdzie niż z własnym wiaderkiem.
                                                Sam kiedyś przegoniłem gościa co się z wiaderkami rozstawił
                                                bez komentarza :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• bishop
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1430

Zamieszczone przez Big
                                                  Czasy Bruce Lee minęly , może to Kyoku... dobrze wygląda na turniejach , ale ...ja podejdą 3 łyse pały i zapytaja "długo się jeszcze będziesz z tym pierd...ł, dla swojego zdrowia i samochodu odjedziesz ...nie ? to kiedyś spróbuj i opisz na forum, tylko nie gimnazjalistów co pogubili kredki z plecaków

Zamieszczone przez Big
                                                  Poza tym mieszkam na wschodzie Polski tu jest biedniej niz na zachodzie, ale ludzie są ciągle ludźmi, a nie chodzącymi banknotami.
                                                  P.S.
                                                  Właśnie myśle że na wschodzie czas biegnie inaczej, nie ma takiej gonitwy i wielu narwańców, a mycie z wiaderkami doprowadziłeś do perfekcji czasowo i jakościo

[ Dodano: Pią 11 Sty, 13 21:46 ]
                                                  Zamieszczone przez eaglemirek
                                                  Sam kiedyś przegoniłem gościa co się z wiaderkami rozstawił
                                                  bez komentarza :!:
                                                  Czytaj uważniej, Big wyrwał z kontekstu a Ty się uczepiłeś .

Komentarz

• Enriquez
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7685
                                                    • Superb III (3V3)

pytanie z innej beczki - skoro mowa o wodzie
                                                    mam zamiar kupić stację zmiękczania wody do mojego domu, głównie po to, żeby nie osadzał się kamień na bateriach itp. itd. Do wody demineralizowanej brakuje w zasadzie procesu odwróconej osmozy, jednakże na potrzeby mycia samochodu zastanawiam się, czy samo zmiękczanie nie wystarczy. W procesie tym pozbywamy się związków wapnia natomiast osmoza to związki raczej organiczne, nie mające wpływy moim zdaniem na mycie fury... No ale może ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie? Wiem, że płukanie twardą wodą czarnego lakieru i szyb kończy się słabo...
                                                    Pozdrawiam
                                                    Marcin

Komentarz

Pracuję...